Un Puig més proper

Per fi s’ha entès que la figura de Puig i Cadafalch mereixia el reconeixement dels mataronins.

El moment no es podia deixar passar, 150 anys del seu naixement i 100 del seu nomenament com a president de la Mancomunitat de Catalunya, eren una bona ocasió.

Les persones es fan grans pels seus mèrits. Puig i Cadafalch és un d’aquests personatges singulars que s’ha fet gran a mesura que s’ha anat coneixent la seva trajectòria. Tocava apropar-nos-hi, conèixer la seva vida més de prop.

L’oncle Joan tenia tota la raó del món quan parlava d’en Puig, d’aquell arquitecte exigent i meticulós, que no te’n deixava passar ni una.

Estar al seu costat, deia l’oncle, era estar al costat del mestre i poder compartir les seves inquietuds i coneixements, en facetes ben diferents, però emmarcades en una mateixa manera de fer. Era l’home inquiet que deixava petja arreu on treballava.

Som aquí per posar-hi cullerada. L’aventura del reconeixement ha començat, de moment amb bon peu.

El cert és que no deixa de ser una aventura, doncs un programa d’actes tan complert i extens –de moment són més de quaranta, repartits al llarg de tot l’any- sempre és susceptible d’algun imprevist, d’alguna cosa per afegir-hi, o que pugui fer aflorar un nou llegat de l’artista, doncs la figura i obra d’en Puig pot ser, de ben segur, una capsa  de sorpreses.

Sense anar més lluny, fa pocs dies llegíem a la premsa aquesta notícia: Ha sortit a la llum una obra inèdita de Puig i Cadafalch a Santpedor, la Torre de  l’Aigua, una construcció cilíndrica de principis del segle XX, d’inspiració modernista, que servia per a abastir d’aigua la casa pairal dels Llissach.  Mireia Freixa, comissària de l’any Puig i Cadafalch, defensa la importància del descobriment perquè permet posar en valor l’arquitecte que s’interessa per la tècnica, pràcticament un enginyer que busca com recol·lectar les aigües i fer-les arribar a tot arreu.

Aquest descobriment és sens dubte,  un exemple del que dèiem. Puig pot ser encara una capsa de sorpreses.

 

 

 

 

Anuncios